proč ta zloba...?

22. 3. 2016 14:06
Rubrika: Nezařazené

omlouvám se, ale musím si ulevit.
Nemyslím, že mám patent na pravdu, že můj pohled je jediný správný, nemyslím, že každý musíme vidět věci stejně. To, co píšu je spíš snahou uchopit, pochopit, ventilovat...

Přiznávám, migrační krize je problém. Netvrdím, že ne. Nechci tady hledat řešení. Čím dál více mne však zaráží, že mám kolem sebe lidi, o kterých jsem byla přesvědčena, že jsou "myslící", ale čím dál více vidím, jak se nechávají ovlivnit médii, nenávistnou kampaní. Jak staví rovnítko mezi islám a islamisty. Jak jsou v jejich očích všichni uprchlíci a imigranti špatní. Bolí mne to. Mám pocit, že to jsou často lidé, kteří v životě neviděli nějakého muslima, kteří s ním nikdy nehovořili. Ne, neschvaluji násilí páchané ve jménu nějakého boha - a je jedno, jestli je to "katolický", "křesťanský", "židovský", "islámský" nebo nějaký jiný bůh. Schválně píši bůh s malým "b", protože v tomto případě nelze o BOHU hovořit.

Před pár okamžiky jsem si na facebooku vyměnila profilovku za tu, kterou jsem si tam dala po útocích v Paříži. Je na ní napsáno "Pray for peace". Záhy to okomentoval jeden ze známých: "To je snad vtip. O pokoj se ano můžeme modlit, ale hranice, kdy modlitba stačila už je dávno překročena." Tahle reakce mne nadzvedla ze židle. Ne, já nechci šířit nenávist, protože nenávist nese právě takovéto ovoce, plodí pouze další nenávist, ubližuje druhým. Budu-li s nenávistí hledět na druhé, budou oni s nenávistí hledět na mne a budeme si dělat "naschvály", budeme si ubližovat. Kde je odpuštění, které nám Ježíš zanechal? Kde je to, co se nás snažil naučit? Neříkám, že zlo nemá být potrestáno, ale nesouhlasím s nenávistí šířenou mezi lidmi. Ne každý, kdo chodí do mešity a je praktikujícím muslimem, je špatný člověk, musí páchat zlo, musí chtít smrt těch "nevěřících". Stejně tak ne každý, kdo o sobě tvrdí, že je křesťan, je správný a dělá dobro. Mrzí a bolí mne ta zaslepenost a nenávist, která nese zase jen zlo. 

Na druhou stranu mne také zasáhl a dotkl se mne email, ketrý jsem obdržela včera, který vzýval k podepsání petice "křesťané proti imigraci". Ne, nesouhlasím s tím, slova Písma jsou zde dávána do souvislosti s nečím, co s evangeliem a Ježíšovým učením nemají nic společného. Nesouhlasím, nemohu proto někde podepsat petici proti této petici? 

A tak se ptám sama sebe, co mohu udělat proto, aby byl svět lepší? Chci se modlit o pokoj - nejen o "pokoj na světě", ale chci být šiřitelem pokoje ve svém okolí. Nechci šířit nenávist vůči druhým, nechci šířit xenofobii, islamofobii, antisemitismus a jiné fóbie a ismy. Vždyť právě tahle nenávist vůči jinakosti druhých a snaha o unifikaci a prosazování jediného správného pohledu na svět působí to, co vidíme kolem sebe.

Ježíš nás vybízí k modlitbě a lásce vůči nepřátelům - a tohle je dle mého to, co je nyní potřeba. 

PS: Ano, osobně znám (a nejen od vidění) muslimy a také židy... a považuji je za své přátele.

PS2: Slušným diskutujícím se omlouvám za nemožnost komentovat, ale chci se vyhnout negativním a proti imigrantským a proti islámským reakcím a diskusím. Pokud něco chcete k článku říct, můžete napsat zprávu. Děkuju.

 

Zobrazeno 1808×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz