cisterna s vodou?

16. 3. 2018 11:08
Rubrika: Nezařazené

To si takhle v noci potřebujete odskočit a najednou zjistíte, že neteče voda. Pořád vám to šrotuje a nemůžete 2 hodiny spát. Ráno se na situaci nic nezměnilo a vy si říkáte, na co že máte u vodáren aktivovánu službu, která vás má informovat o výpadcích dodávky vody a haváriích. Přemýšlíte, procházíte si uplynulý večer a říkáte si, že večer (asi ve 20 hodin), když jste umývali koupelnu a blbla teplá voda, tak že to nebyl zase problém s kotelnou... a uvědomíte si, (jak říká pražská primátorka) jak jste zpovykaní!
Další věc vám dojde, když při odchodu do práce potkáte chlápka s kýblem vody a ptáte se ho, zda někde stojí cisterna - a ono ne.... (na sídlišti, kde bydlí několik stovek lidí nic není) Zjistíte, že kdyby voda netekla ani když se vrátíte z práce, že sice máte doma nějaké nádoby, do kterých dáte vodu na splachování, umytí rukou atp. Ale pro vodu určenou na pití, byste museli chodit s hrnci, které mají max. 3 litry. Takže doufáte, že voda poteče a že návštěva, která k vám na víkend přijede tak nezažije polní podmínky.
Když přijdete do práce první věc, kterou uděláte je, že zajdete na WC a opláchnete si obličej. Kartáček na vyčištění zubů jsem si bohužel nevzala...
Jednu výhodu to však má. Kafe jsem si ráno uvařila z Matonky (kterou koupil manžel) a vzpomněla si tak na dětství, kdy jsme jezdili do Jánských Koupelí s kanistrem a dospělí si pak z téhle minerálky dělali kafe a pochvalovali si, jak skvěle chutná.

V tuhle chvíli stále na webu vodáren není zmínka o tom, proč u vás neteče voda. Jen někde pár set metrů od vás je hlášena havárie a předpokládané odstranění problému je v 15 hodin. Jelikož to není zas tak pozdě, nebudou přistaveny náhradní zdroje pitné vody a dle webu vodáren to nemá žádný "vliv"... A tak si říkám, co asi budou dělat maminky s malými dětmi, které na tom sídlišti bydlí... Já si odskočím v práci, ale co oni?

Na druhou stranu si říkám, že jsem v tuhle chvíli původně měla putovat po Izraeli a právě dnešní noc psát na poušti... takže mám poušť aspoň tímto způsobem 

 

Uvědomuji si, že nejde jen o fyzické nepohodlí. To, že se nemohu umýt, spláchnout... Je doba postní. A tak vyvstává otázka jak vypadá má touha po Bohu, jak vypadá touha po zdroji živé vody a ne jen po cisterně? Právě tohle jsem si před lety v poušti uvědomila. V Izraelské poušti jsme totiž narazili nejen na cisternu, do které je od nepaměti (Královská cisterna) chytána voda při deštích /a ze které bych se nenapila ani náhodou - pokud bych tedy opravdu na té poušti nežila tak dlouho, že by mi nic jiného nezbývalo - fotografie s oslíkem/, ale můžete tam nalézt například Vádí Quelt - Kelt - kterým proudí pramen vody. A tam si uvědomíte, jak málo stačí, aby okolo vyrašil život. Úžasnou zkušeností je také putování pouštním vádím Og, ve kterém z ničeho nic najednou roste nádherný zelený strom... má kořeny dostatečně hluboko na to, aby mohl čerpat podzemní vodu! A jak jste pak za tenhle strom rádi, když se ve slunečním žáru můžete schovat do stínu jeho koruny...

Takže možná poučka z dnešní ne příliš příjemné situace s vodou může být, že mne Pán chtěl "pozastavit", abych se v tom svém letošním hektickém prožívání doby postní trochu pozastavila nad tím, co - či koho - vlastně hledám. Je to pouze cisterna s vodou, která může uspokojit touhu po vodě jen na chvíli a nebo hledám pramen vody, který mi dovolí opravdu žít...? Ještě zbývá pár dní doby postní, takže co s tím udělám?

 

fotografie jsou pořízeny v červnu r. 2015 během pěšího putování Judskou pouští. 

Zobrazeno 2916×

Komentáře

JiKu

Takže možná poučka z dnešní ne příliš příjemné situace s vodou může být, že mne Pán chtěl "pozastavit", abych se v tom svém letošním hektickém prožívání doby postní trochu pozastavila nad tím, co - či koho - vlastně hledám.

Nějak mě nebere takovéhle uvažování.
Vás Pán chtě nakopnout, ale neměl ohled na ty maminky s malými dětmi, které na tom sídlišti bydlí... Vy si odskočíte v práci, ale co oni? Je-li to bezohledné od vodáren, bylo by to bezohledné i od Pána Boha.

Vůbec nemám rád uvažování o tom, jak něco Pán Bůh myslí. Jeho myšlenky nejsou myšlenky naše, tedy ani naše myšlenky nejsou myšlenky jeho.

Je dobře si interpretovat události. Ale na Pána Boha bych to nesváděl.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz